Terug naar Nieuws

Wijsheid tijdens de Week tegen de Eenzaamheid

Gepubliceerd op:

Vorige week heeft Andes mooie gesprekken gevoerd met inwoners van Borger-Odoorn. Soms met verdrietige momenten, vanwege verlies van een dierbare. Toch geven veel mensen hun leven een hoog cijfer: “Ik kan er wel een probleem van maken, en tuurlijk zijn er ook moeilijke momenten, maar ík ga verder!” En dat met een heerlijke lach om de mond en ogen die stralen.

Eén zin springt eruit: “Als je kunt thuiskomen bij jezelf, is het geen probleem om alleen te zijn.”
Iemand anders gaf aan: “Ik scheer het even over één kam hoor, maar wij ouderen worden toch vaak in een verdomhoekje gezet. Eigenlijk zou er veel meer gebruik moeten worden gemaakt van onze levenservaringen.” Daar zijn wij het volkomen mee eens. Laten we meer luisteren naar de wijsheid van ouderen.
Zullen we er dan maar meteen mee beginnen. Een andere uitspraak die we hoorden is: “Meedoen is een vies woord. Er wordt vaak heel veel druk op je gelegd om van alles te doen. Het gaat erom dat je doet wat jij wilt. Ik vind nee zeggen helemaal niet moeilijk. De jeugd wil tegenwoordig overal aan meedoen. Daar krijg je die hele stressboel van.”

Nu zijn we natuurlijk ook benieuwd wat de jongeren daar zelf van vinden. We hebben daarvoor al gesprekken gevoerd bij het Esdal College, maar we zijn ook op zoek naar jongeren die net iets ouder zijn. Ben jij of ken jij iemand die hierover in gesprek wil, neem dan contact met ons op. Dat kan door een email te sturen naar info@andesborgerodoorn.nl. Je kunt ook bellen met Janien Leeuwerke, die het verdere onderzoek uitvoert: 06-24889832.

Misschien moeten we de jongeren eens samenbrengen met de ouderen, want: er valt veel te leren van de wijze ouderen.

23-07-2019

Gezocht: kerstactiviteiten in Borger-Odoorn

Op 25 juni j.l. heeft Welzijnsorganisatie Andes het rapport ‘Van eenzaamheid naar verbondenheid’ gepubliceerd. Als welzijnsorganisatie verbinden wij graag mensen met elkaar. Dit doen we door bijvooorbeeld vrijwilligers en organisaties aan elkaar te verbinden, door inwoners aan elkaar en …
Lees meer