Zorgen voor een ander

Zorg jij langdurig en onbetaald voor een zieke partner, ouder, kind, vriend of buurman? Dan ben jij mantelzorger. Mantelzorg is alle hulp aan iemand in je omgeving die hulp nodig heeft. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn. Het gaat bijvoorbeeld om persoonlijke verzorging en ondersteuning zoals hulp bij administratie, vervoer en het geven van medicijnen. Door deze hulp kunnen inwoners zich blijven redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving.

Als mantelzorger heb je het niet altijd even makkelijk. Hoewel de zorg voor een ander veel voldoening geeft, kun je als mantelzorger ook overbelast raken. Dit kan ertoe leiden dat je zelf even niet meer lekker in je vel zit en dat je jouw zorgtaak niet meer optimaal uit kan voeren. Herken jij je hierin? Dan is het fijn om te weten dat de medewerkers van Andes mantelzorgers van alle leeftijden in de gemeente Borger-Odoorn kunnen helpen.

Hoe helpen wij jou?

Onze medewerkers bieden praktische hulp en begeleiding bij overbelasting. We geven informatie en advies en bieden een luisterend oor. We organiseren ook thema bijeenkomsten met lotgenoten en verzorgen respijtzorg thuis. Respijtzorg biedt jou als mantelzorger de mogelijkheid jouw zorgtaken tijdelijk aan een ander (vrijwilliger) over te dragen. Hierdoor heb je even tijd voor jezelf en kun je de zorg beter volhouden.

Heb je vragen over hulp of ondersteuning voor jezelf of diegene waarvoor je mantelzorger bent dan kun je hiervoor terecht bij de Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn. Zij zijn te bereiken via het telefoonnummer 0800-2009. 

Activiteiten
Andes organiseert themabijeenkomsten en activiteiten voor alle mantelzorgers in de gemeente Borger-Odoorn. Heb je een idee voor een activiteit of wil je hieraan deelnemen? Neem dan contact op met ons.

Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wil je onze flyer over mantelzorg lezen? Klik dan hier.

Voorlichting

Naast informatie en advies aan mantelzorgers geven we ook voorlichting over mantelzorg aan bijvoorbeeld scholen en zorginstellingen.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Borger-Odoorn waardeert de inzet van mantelzorgers. Inwoners die mantelzorg ontvangen kunnen een mantelzorgwaardering aanvragen voor diegene die hen mantelzorg geeft.  De mantelzorgwaardering bestaat uit een VVV-bon. De mantelzorger kan buiten de gemeente Borger-Odoorn wonen. 

Alleen mantelzorgers die langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week actief zijn als mantelzorger komen in aanmerking voor de jaarlijkse waardering. Het aanvragen van de mantelzorgwaardering dient ieder jaar opnieuw te gebeuren. Je kunt je mantelzorger hier aanmelden voor de mantelzorgwaardering.  

De melding dat een account vereist is om de voortgang op te slaan kunt u negeren. De mantelzorgwaardering wordt jaarlijks, rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november, uitgereikt.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!